Vanlig med kjøpebrød i Norge

For familier som har lite tid til overs og ungdommer som nylig har flyttet hjemmefra går det nok mest i brød fra bakerier. Alle dagligvarebutikkene i Norge har store hyller hvor brødene ligger på rekke og rad, og prisklassene varierer.

Kneippbrød er nok det mest kjente navnet når det kommer til bakeribrød, og grunnet den lave prisen er det mange som går til anskaffelse av det. Grovbrød er sunnere blant annet fordi det er mer fiber, men som med det meste av mat må du betale mer for det som er sunt. Det har også blitt funnet tegn som tyder på at såkalte grovbrød bare har blitt farget mørkere og dermed ikke er noe særlig sunnere enn lyst brød som loff, men baker du brødet selv vet du hva innholdet er.

 

Fordelene ved å bake selv er mange, og resultatet kan være både pent og velsmakende

Det tar tid, men det gir stor tilfredsstillelse å bake brødene selv og vite at dette er ditt eget verk. Det finnes utallige oppskrifter og fremgangsmåter på internett, så selv du som ikke er vant til baking og matlaging trenger ikke være bekymret. Oppskrift på enn hjemmelaget brød her. Når du baker brødet selv, vil du for eksempel:

  • spare penger
  • vite hva brødet inneholder
  • kunne nyte nystekt brød rett fra ovnen

Brød som for det meste består av hvetemel, sammalt mel og frø blir billige å bake, og det går fort å lage deigen. Husk at vannet som skal tilsettes må varmes opp litt, og glem for all del ikke gjær så deigen kan heves. Dekk også til deigen når den hever seg. Du kan også lage deig som bare helles rett over i brødformene uten å måtte eltes med hendene.

Brødformene bør også smøres inn i et tynt lag med smør, og deigen kan pensles med litt olje, vann, egg eller melk på toppen før den settes inn i ovnen. Har ovnen varmluftfunksjon er det lurt å benytte den når brødene skal stekes, og hold øye med brødene og kjenn også på lukten. Det er normalt at det tar rundt en time for brød å stekes, men det kommer også an på ovnstypen og temperaturen.

Når resultatet er klart kan du nyte nystekt brød – en helt annen opplevelse enn de masseproduserte brødene du får fra butikken.